Du kender sikkert selv følelsen i øjnene efter en lang solrig dag uden solbriller på. Dine øjne føles trætte, løber let i vand og er måske også lidt røde. Solen kan skade dine øjne, præcis ligesom den kan skade din hud.

Uv-stråling er usynlig, men den findes over alt. Vand og sand er også med til at reflektere sollyset, så du er ikke engang sikker under en parasol eller når der er skyer. Solens stråler kan give smertefulde øjeninflammationer, grå står og i værste fald kræft i og omkring øjnene:

Solskoldning af øjet

Intens Uv-eksponering kan føre til hævede, blodsprængte og lysfølsomme øjne – og efter bare et par timer ude i solen uden beskyttelse, kan du blive sneblind. Det kan oversættes til en solskoldning af huden, bare i øjet. Det kan være meget smertefuldt, men går heldigvis over af sig selv efter et døgns tid.

Grå stær

Grå stær er en meget alvorlig øjensygdom, som kan føre til blindhed, hvis den ikke behandles i tide. 40.000 danskere bliver opereret for grå stær hvert år, og det skønnes at 20 % af dem er forårsaget af Uv-stråling.

Kræft på øjenlåget

Det er meget sjældent at få kræft i selve øjet. Heldigvis er der kun 70-80 tilfælde om året. Men Uv-stråling kan være medvirkende til kræft i selve øjet, og også omkring øjenregionen. Omkring 400 danskere bliver årligt opereret for hudkræft på øjenlåget, som er forårsaget af Uv-stråling.

Hvad kan man gøre?

Men hvad kan man så gøre for at undgå Uv-stråling? Det handler faktisk bare om, at du skal passe godt på dine øjne i solen – og den bedste måde at gøre det på er ved at bruge solbriller. Solbriller er for nemlig øjnene, hvad solcremen er for din hud.

Når du skal vælge solbriller, bør du gå efter solbriller med CE-mærkningen. Det er nemlig din garanti for 100 % beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler. Det er også vigtigt at du bruger dem hele tiden, når du befinder dig udenfor. Det gælder såvel på stranden i bagende sol, såvel som på terrassen under en parasol og i bilen frem og tilbage. Solbriller skader dig ikke, så det er altid bedre at bruge dem for meget end for lidt.

Har du brug for nogle nye solbriller, der rent faktisk beskytter dine øjne mod solen? Blikfang Optik har et stort udvalg af solbriller i Fredericia, så her kan ud helt sikkert finde et par, der passer til din stil.