kunstnere bruger oftest lærred til deres arbejde, selv om der findes mange forskellige overflader at male på. Det er næsten lige så vigtigt at vælge typen af lærred til dit værk som selve værket. Der findes lærreder i forskellige materialer, vægte og teksturer, og hvert lærred har sine egne egenskaber. Nogle er mere holdbare end andre, nogle er mere eller mindre strukturerede, og priserne varierer fra meget billige til meget dyre.

Så hvordan vælger en kunstner den type lærred, han eller hun ønsker at male på? Det starter med at lære om lærreder og slutter med en beslutning om, hvad der er bedst til det enkelte værk.

Hvad er forskellen mellem færdiglavet og håndstrækte lærreder?

Hvis du har malet meget længe, har du sikkert været i en håndværks- eller hobbyforretning og set en overflod af lærreder, der er klar til at male på. Disse har en tendens til at være lidt dyre, medmindre butikken har et godt tilbud.

Vær dog forsigtig, og sørg for, at du får det rigtige slags lærred til den type af kunst, du laver.

For eksempel er lærreder, der er beregnet til akrylmaleri, ikke egnede til oliemaleri, og olie lærreder bør ikke bruges til akrylmaling. De er grundmalet forskelligt, og hvis du bruger den forkerte type maling på dem, vil den sandsynligvis skalles af senere.

Dette er særligt vigtigt, hvis du maler med det kommercielle i fokus. Gallerier som f.eks. Galeo, ønsker nemlig udelukkende at repræsentere kunstnere, hvis funktionelle kvalitet er i top.

Vægten på dit lærred

Lærred kan opdeles i kategorier efter vægt og materiale. Vægten af lærredet korrelerer ofte med lærredets tekstur, men ikke altid. Der findes lærreder lavet af naturfibre, syntetiske lærreder og blandinger.

Tunge lærreder

De tungeste og mest strukturerede lærreder er fremstillet af bomuld eller hør. De er tunge og grove, hvor bomuldslærred er knap så grov og anses for at være en bedre kvalitet af lærred.

Letvægtslærreder

Lette, billige bomuldslærreder er ikke ideelle til værker der skal videresælges og holde i lang tid, fordi de har en tendens til at udvide sig og trække sig mere sammen med tiden, men de er gode til øvelsesmalerier. Andre materialer til lærred er hessian.

Det er altid en god ide at forhøre sig i sin lokale hobbybutik for at finde det rette lærred til anledningen, men ellers er det bare at prøve sig frem, så finder du helt sikkert dit favoritlærred at arbejde med.