Kvalme og opkast er desværre noget af det, som mange gravide kæmper med – og det er også helt normalt. Faktisk oplever 75-80 % af gravide kvalme i begyndelsen af graviditeten. Det er ikke helt klarlagt, hvad grunde til det er, men det kan skyldes, at:

  • Hormonet hCG øges under graviditeten
  • Den gravide oplever dehydrering
  • Hormonet østrogen øges under graviditeten.

Selve graviditetskvalme og opkast er meget normalt, betyder det dog ikke, at man bare skal acceptere det. Der er nemlig meget man kan gøre for at slippe af med kvalme og opkast under graviditeten. Vi har her samlet vores bedste tips.

Spis hyppigt og spis kulhydrater

For mange gravide skal der ikke meget mere til end lidt hurtige kulhydrater, før de kan forlade sengen om morgenen uden kvalme. Det kan f.eks. være en banan eller nogle kiks. Det kan også være en god idé at have nogle kiks eller mandler med på tur for at kunne tage kvalmen i opløbet i løbet af dagen. Det er generelt også godt for dit mavetarmsystem og dit blodsukker.

Drik masser af væske

Hvis du kaster meget op, er det vigtigt, at du får rigeligt med væske i løbet af dagen – men et hyppigt indtag af væske kan også gøre underværker imod et almindeligt graviditetsproblem som hård mave. Det er især en god idé at drikke danskvand, da kulsyre har en nedsættende effekt på kvalme.

Hold generende lugte på afstand

Mange gravide oplever en usædvanlig overfølsomhed over for lugte, og hvis det er dig, er det vigtigt, at du sørger for god udluftning i hjemmet. Du kan også tage en snak med din omgangskreds om at begrænse brugen af kraftigt duftende ting omkring dig samt holde køleskabet lugtfrit ved at fjerne lugtgener med et brugt kaffefilter.

Prøv akupunktur

Det er ikke alle, der kan slippe af med kvalmen ved blot at spise hurtige kulhydrater, drikke masser af væske og undgå diverse lugtgener. Nogle gange skal der lidt mere til, og her er akupunktur mod kvalme i graviditeten en rigtig god løsning. Det kan godt virke skræmmende, især da der jo er tale om nåle, men det har generelt en god effekt på mange forskellige graviditetsgener, herunder kvalme og opkast. Akupunktur gøres med nåle, men der findes også akupressur, hvor akupunkturpunkterne stimuleres med tryk. Det kan også have en positiv effekt på graviditetsgener. Det er uden tvivl et forsøg værd, da der absolut ikke er nogen bivirkninger ved det – og effekten kan i langt de fleste tilfælde allerede mærkes efter én behandling.

Prøv et sea-band

Sea-bands, også kendt som akupressur i et armbånd, kan også være en god løsning mod kvalme. De er godt nok bedst kendt som et middel mod søsyge, men i bund og grund er der bare tale om akupressur, som kan afhjælpe mange forskellige gener, herunder også graviditetskvalme og -opkast. Der er ingen garanti for at det virker for dig, men det er et forsøg værd, især fordi det koster under 200 kr. i helsebutikker og apoteker.