Der er stor forskel på katte og hundes pels, ligesom der er stor forskel på den hårpragt, vi mennesker slæber rundt på. Nogle katte- og hunderacer er bygget til koldt klima, andre har brug for lidt hjælp til at holde varmen. En af de katte, der kan klare varme og kulde lige godt, er den tyrkiske angora kat. En naturligt smuk kat. Katteracen, der er kendt under navnet tyrkisk angorakat, har eksisteret i Tyrkiet siden det 15. århundrede. Det er en race, der har udviklet sig naturligt til at modstå kulden i bjergegnene – og resultatet er en helt fantastisk, tæt og angoralignende pels.

Pels efter årstiden

Fra Tyrkiets bjergegne er katten vant til varme somre og kolde vintre. Det betyder, at pelsen indretter sig efter årstiden. Når det er koldt, er pelsen lang, tyk og meget busket. Om sommeren er den kortere, mere let og helt, helt silkeblød. Pelsen har ingen underuld, og det gør pelsplejen relativt nem. Dog skal du regne med, at din tyrkiske angorakat skal børstes hver dag, hvis du vil undgå, at pelsen filtrer. Du skal også være indstillet på, at katten fælder en del, og at du skal være flittig med børstning for at holde fældningen nede.

Overtøj til hunden

Har du en vamset hund, som fx en Sibirian husky, så behøver du ikke at tænke et sekund på overtøj – din hund elsker kulde. Andre hunde har brug for hjælp til at holde varmen, det gælder de helt korthårede som dansk-svensk gårdhund og grand ganois – har alle hunde underuld? Sådan spørger du måske. Nej det har de ikke. Som hovedregel har de mere langhårde racer som labrador, golden retriver og lignende racer underuld af en vis tykkelse. Men det kan alligevel være en god idé at investere i en overfrakke til din firbenede ven.

Beskyt din hund mod kulde og vind

Det er navnlig vind i forening med kulde, der kan få dine firbenede gåmakker til at fryse – chillfaktoren mærkes også af hunde, ved du. Desuden vil de mere langhårede racer, der har både dækpels og underuld, ofte have en tendens til at vand, mudder og sne klistrer sig fast til pelsen, og det kan gøre, at det føles endnu koldere for hunden. Forkæl derfor din hund med et godt, varmt dækken til vinter – så er du sikker på, at gåturene i vinterlandskabet er en fornøjelse for både dig selv og din hund.