Drømmer du om at kombinere din passion for friluftsliv med en karriere? At blive certificeret friluftsvejleder kan være vejen for dig. I denne artikel vil vi udforske to forskellige veje, du kan følge for at blive en certificeret friluftsvejleder. Der er den akademiske uddannelse, som giver ECTS-point, og så er der vejen gennem et forløb, hvor du opnår de nødvendige certificeringer, der skal til for at blive friluftsvejleder

Friluftsvejleder gennem en akademisk uddannelse

Du kan vælge at forfølge den akademiske vej til at blive en uddannet friluftsvejleder. Flere universiteter og skoler tilbyder denne uddannelse inden for friluftsliv, hvor du under uddannelsen får ECTS-point. Denne retning er ofte meget struktureret, så de inkluderer både teoretiske og praktiske aspekter af friluftslivet. Her vil du også modtage den klassiske tavleundervisning, men som kombineres med praktiske fag ude i naturen. Du vil derfor få stor viden både inden for de praktiske og de mere teoretiske fag på denne uddannelse. 

Uddannelsen kan på de fleste skoler enten taget på fuldtid eller på deltid, alt efter hvor intenst et forløb, du har mulighed for. Du vil på en akademisk uddannelse optjene ECTS-point, der kan overføres til andre uddannelser i fremtiden. Denne uddannelsesvej åbner dørene for forskellige jobmuligheder inden for friluftsliv.

Friluftsvejleder gennem et forløb med certificeringer 

Hvis du søger en mere praksisorienteret tilgang til at blive en certificeret friluftsvejleder, kan du overveje at deltage i et uddannelsesforløb gennem specialiserede skoler såsom Paul Petersen Idrætsinstitut. Disse skoler tilbyder en intensiv undervisning og læring inden for friluftslivet. Forløbene tager typisk kortere tid end den akademiske vej, da det er et intensivt forløb. Denne vej giver dig mulighed for undervejs at opnå flere forskellige certificeringer, så du på den anden side af forløbet kommer ud med endnu flere kompetencer til CV’et. 

Typisk vil disse forløb omfatte kurser i førstehjælp, klatring, vandring, navigation, overlevelsesteknikker og meget mere. Denne forløbsvej  er ofte også mere praksisnær, og størstedelen af læringen kommer til at foregå ude i naturen.

De største fordele ved denne vej er, at forløbet er kortere end den akademiske vej, samtidig med, at du på den anden side har mulighed for at bruge dine mange certificeringer til dit ønskede karriereliv. Du kan læse mere om et forløb til friluftsvejleder her.

Uanset hvilken vej du vælger for at blive certificeret friluftsvejleder, er det en givende karriere, der giver dig mulighed for at dele din passion for naturen med andre. Uanset om du vælger den akademiske vej eller den mere praksisnære vej gennem specialiserede skoler, vil du få indfriet dit ønske om en fremtid med friluftslivet centrum.